De vijf spelregels van sushi eten

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. Volg deze vijf regels en je zult bij je volgende restaurantbezoek beslagen ten ijs komen.

De situatie

Roep “Suhsi!” en de ohh’s en ahhh’s vliegen je om de oren. We smikkelen het maar wat graag, die Japanse rijstrolletjes. Nee, nee, nee, we doen ze niet tekort hier. Pure kunst in één hapje is het voor velen. Moet je ze wel goed eten, trouwens. Daarom leggen we hier nog even uit hoe dat dan moet, goed.

De spelregels

1. Stop de sushi-sabotage

Een op de vijf sushi-eters in Nederland is van mening “hoe meer sojasaus, hoe beter”, blijkt uit onderzoek van Deliveroo*. Sushi-chefs denken daar anders over, vertelt Eveline Wu, de topchef van Mood Streetfood: “Het ergste wat ik zie, is dat mensen hun volledige sushi in een volle bak sojasaus dippen. Je verpest de smaken, textuur en drinkt bijna de sojasaus: veel te zout. Een sushi-chef stopt veel liefde en aandacht in de smaken en textuur. Een flinke dip in de sojasaus verstoort de smaakbalans en inspanningen van een chef.”

Maar wanneer gebruik je dan wel sojasaus? Alleen bij sushi zonder toegevoegde smaken of sauzen, zoals een onigiri. Zo kun je er zelf extra smaak aan geven, maar let op: rijst hoort nooit in de sojasaus gedipt te worden. Pak de sushi op, dip de viskant in de sushi en geniet van je hap. Zo voorkom je dat je sushi uit elkaar valt.

2. De wet van wasabi

En waar hoort dan de wasabi? Bijna een derde van de Nederlanders mixt dit royaal door de sojasaus. Een beginnersfout, volgens Eveline Wu. Wasabi is van origine vooral belangrijk omdat het potentiële gevaarlijke bacteriën van de rauwe vis doodt en eventuele ontstekingen in de darmen remt. Daarbij kan het extra smaak geven aan je sushi, maar: “Ik raad aan een klontje in een laag sojasaus te doen en deze niet te mixen, zo heb je de keuze, afhankelijk van de sushi die je eet.” Nog een extra tip van de sushi-chef: “Eet absoluut een stukje gember tussen de verschillende soorten sushi door om zo de smaken te neutraliseren.”

3. Op je blote vingers

Bijna twee op de vijf Nederlanders eet sushi met mes en vork, dat is echt als wasabi in het oog van de chef. Meer dan de helft gebruikt het liefst stokjes. De officiële, en volgens Eveline Wu lekkerste, manier is om je handen te gebruiken, nadat je ze eerst goed gewassen hebt. Om je vingers bij af te likken. En kijk, zo komen de twee culturen toch mooi bij elkaar aan tafel.

Miniatuurvoorbeeld

 

4. Volle hap vooruit

Hap, proef, weg, dat is de manier. Bijna veertig procent van de Nederlanders eet sushi het liefst in meerdere happen, maar Eveline Wu vindt dat een gemiste kans: “Als chef zijn wij de sushidesigners. Alle smaken zijn met aandacht ontworpen en als je maar de helft van de sushi in je mond stopt, mis je de helft van de smaakexplosie.” Als grootste tip heeft Eveline om vooral te ‘leren genieten van sushi’ door mindful te eten. “Zo ga je alle smaken en texturen pas echt appreciëren zoals deze bedoeld zijn.”

5. Altijd alles op

Dat je ogen groter zijn dan je maag, wil nog weleens gebeuren wanneer je sushi bestelt. Misschien wat minder wanneer je zelf rijst en vis staat te rollen, maar dat komt vooral omdat je dan wel even zoet bent. Toch bewaar je beter niet wat je over hebt, vindt Wu. “Mijn laatste tip is om je sushi zo vers mogelijk te eten, sushi die een paar uur van te voren gerold is heeft een heel groot smaakverschil vergeleken met verse sushi. Het liefst eet je de sushi binnen een uur na het maken. Kun je echt niet alle hapjes kwijt, bewaar het dan een dag in de koelkast en nooit in de diepvries.” Beter nodig je genoeg mensen uit, gaat alles op en is nog gezellig ook.

Bron: RTL Nieuws

Artikel delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Redactie

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoud artikel

Actueel

Gerelateerde artikelen

Volg ons op facebook!
Altijd op de hoogte blijven van acties? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

©Copyright 2022