Het was al eerder bekent dat de traditionele Chinees terrein verloor in provincies als Limburg, Zeeland en de randstad maar het aantal Chinese restaurants in Overijssel neemt nu ook langzaam af. Eén op de zes restaurants verdween de afgelopen jaren uit het Overijsselse straatbeeld, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel die RTV Oost heeft opgevraagd. Volgens horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners is het traditionele concept van een Chinese afhaalmaaltijd niet meer van deze tijd.
Een flinke bak nasi, een schep saté erbij en een loempia ernaast: de Chinees was jarenlang vaste traditie voor veel gezinnen. Met name in de jaren zeventig en tachtig gingen we massaal naar de Chinees. “Maar je ziet nu dat het concept gedateerd is en dat veel Chinese restaurants niet meer aansluiten bij de behoefte van de hedendaagse consument”, zegt Niek Timmermans van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners.
Zware maaltijden
Timmermans deed de afgelopen jaren meermaals onderzoek naar ‘de Chinees’ in Nederland. “Het aantal restaurants blijft fors afnemen, dus die daling in Overijssel kunnen we ook onderschrijven”, zegt hij.
Overijssel is, samen met Zeeland en Limburg, de provincie waar het aantal Chinese restaurants het hardst afneemt. “Je ziet dat met name de heel zware maaltijden, met veel vet, niet meer van deze tijd zijn. Ook zijn veel zaken hun restaurantfunctie verloren; je kunt er alleen nog maar afhalen”, zegt Timmermans.
De Chinees verdwijnt langzaam uit Overijssel:
Aantal Chinese restaurants in Overijssel© RTV Oost
Opkomst andere keukens
De opkomst van andere internationale keukens speelt ook een rol, aldus Timmermans. “De diversiteit is fenomenaal toegenomen, van de Vietnamees en Libanees tot aan de Thai. Ook zijn veel restaurants omgebouwd tot een all you can eat-formule, de zogenoemde wereldrestaurants.”
Restaurant Pan in Deurningen is een van die wereldrestaurants in Overijssel. “Je ziet dat de eetcultuur van de huidige generatie is veranderd”, zegt eigenaar Patrick Pan. “Vroeger kwamen ze op zondag al om twaalf uur Chinees afhalen, maar dat is niet meer. De jongelui van tegenwoordig eten toch liever sushi.”
Eerder afhaalchinees
Dertien jaar geleden bouwde Pan zijn Chinese restaurant om tot wereldrestaurant. “Het werd te klein en ik zag er geen brood meer in. De afhaalchinees is ook heel zwaar werk en er is moeilijk aan personeel te komen.”
Hij hoopt wel dat de afhaalchinees in het straatbeeld te zien blijft. “Maar ik ben bang dat, als de oudere generatie ermee stopt en de kennis er niet meer is, je het traditionele Chinese eten ook niet meer kunt klaarmaken.”
Bron: Rutger Borgerink – RTV Oost