Ken je het gevoel dat je na het avondeten eigenlijk genoeg hebt, maar toch een toetje wil eten? Het lijkt soms wel alsof we een extra maag hebben voor zoetigheid. En gek is dat niet, blijkt nu uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. “We zijn voorgeprogrammeerd om gevarieerd te eten.”
Het blijkt heel normaal om na het eten van een flink diner nog een toetje te willen, ook al zit je vol. Dat vertelt onderzoeker Anouk Hendriks, die meewerkte aan de studie. “Mensen zeggen dat ze vol zitten, maar als je iets zoets voor hun neus zet eten ze het toch op”, legt ze uit aan EditieNL. “Het is een onbewuste gewoonte.”
Gevarieerd eten
Die gewoonte komt voort uit het feit dat we voorgeprogrammeerd zijn om gevarieerd te eten, legt Hendriks uit. “We moeten veel verschillende nutriënten binnen krijgen. Daarom houden we van gevarieerd eten – dus eten met verschillende smaken en texturen. Ook als we eigenlijk al genoeg hadden.” Zo werkt dat dus ook met de afwisseling tussen een hartige avondmaaltijd en een zoet toetje.
Het gevoel dat je geen trek meer hebt – de ‘sensorische verzadiging’ – verdwijnt als het ware wanneer je gevarieerd eet. “Daarom zijn buffetten funest voor je lichaam. Daar zijn veel verschillende soorten eten, waardoor je minder snel een vol gevoel krijgt”, vertelt Hendriks.
Variëren met groenten
Dat mensen zoveel behoefte hebben aan gevarieerd eten kun je ook op een gezonde manier inzetten. Zo wordt het eten van groenten fijner als je meerdere soorten ervan op je bord hebt liggen. “Als de helft van je bord vol ligt met sperziebonen, wordt het snel saai. Terwijl zowel volwassenen als kinderen beter groenten eten als je drie verschillende soorten presenteert”, legt Hendriks uit. “Zo speel je met de sensorische verzadiging.”
Chocolade-oester
Bij restaurant de Dessertclub worden zeven gangen aan desserts geserveerd. Daarin wordt ook gespeeld met de sensorische verzadiging door veel afwisselende gerechten te serveren, legt eigenaar Tim Koldenhof uit. “We kunnen niet alleen maar zoetigheid geven. Het hele menu is opgebouwd vanuit de gedachte om met verschillende smaken, structuren en kleuren te werken.”
Ondanks dat je dus alleen desserts eet, voelt het als een complete maaltijd. “We verwerken ook gewoon groenten in onze gerechten. Nu hebben we bijvoorbeeld asperges met groene aardbei en een anglaise van vanille. Of neem de chocolade-oester met komkommer en basilicum”, zegt Koldenhof tegen EditieNL.
3 reacties
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.